LED trakovi, napajalniki, krmilniki.. Za katere se odločiti?

LED trakovi, napajalniki, krmilniki.. Za katere se odločiti?

Želite opremiti hišo, stanovanje, sobo z LED trakovi, vendar ob široki izbiri LED trakov, napajalnikov in ostale opreme ne veste kaj izbrat? Brez skrbi, tukaj smo, da vam pomagamo. Za vas smo pripravili sledeč članek, v katerem bomo podrobno opisali naše produkte in vam pomagali pri odločitvi.

Če boste po prebiranju tega članka še vedno v dvomih, nas brez skrbi pokličite, ali pišite in vam bomo svetovali.

KAJ SO LED TRAKOVI IN KAJ ZMOREJO?

LED trak je fleksibilno vezje z LED diodami, katere lahko namestimo skoraj povsod, kjer želimo dodatno osvetlitev z različnimi barvami in svetilnostmi:

LED trak lahko režemo vsakih nekaj centimetrov, kar nam omogoča večjo fleksibilnost pri izdelavi projekta, brez da nas skrbi za prostorsko omejitev.

    Vsi LED trakovi so fleksibilni in jih lahko brez skrbi upognemo tudi do 90°. Upogljivost nam omogoča montažo osvetlitve na mestih, kjer z navadnimi svetili to ni mogoče.

 LED trakovi so na voljo v različnih posameznih barvah in v različicah, katere nam omogočajo spreminjanje barve glede na našo trenutno željo z uporabo posebnih krmilnikov.

Z višino LED traku približno 2mm lahko LED trakove namestimo v mnoge nizke prostore in jih z lahkoto skrijemo iz vidnega polja.

LED trakovi so opremljeni z močnim 3M lepilnim trakom, na katerem enostavno odlepimo zaščito in LED trak z lahkoto prilepimo na različne površine.

Na vseh LED trakovih lahko reguliramo svetilnost od nizke, do maksimalne svetilnosti z uporabo posebnih krmilnikov.

Izbiramo lahko med vodoodpornimi LED trakovi, ki so zaščiteni s posebno silikonsko zaščito in med navadnimi LED trakovi, kateri so brez silikonske zaščite.

 

POTREBUJEM NAVADEN, ALI PROFESSIONAL LED TRAK?

V ponudbi imamo dva tipa LED trakov: Navadne in PROFESSIONAL LED trakove.

Navadni LED trakovi predstavljajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno za domačo uporabo v prostorih, kjer LED trakovi ne svetijo cele dneve.

PROFESSIONAL LED trakovi so namenjeni za uporabo v salonih, barih, trgovinah, kjer LED trakovi svetijo od jutra do večera. Sorazmerno s kakovostjo je tudi cena LED trakov višja.

POTREBUJEM NAVADEN, ALI VODOODPOREN LED TRAK?

Vodoodporni LED trakovi so prevlečeni s posebno silikonsko zaščito, ki lahko čez določen čas uporabe potemni, kar posledično zmanjša svetilnost LED traku. Uporabo vodoodpornih LED trakov priporočamo samo takrat, ko navaden LED trak ne pride v upoštev.

Za uporabo v notranjih prostorih, kjer je povečana prisotnost vlage in možnost stika vode z LED trakom zato priporočamo uporabo aluminijastih profilov, ki nudijo LED traku zaščito in dodatno hlajenje.

KAKŠNO BARVO LED TRAKU NAJ IZBEREM?

Pri izbiri barvnega LED traku za ambientno osvetlitev je odločitev preprosta: Želim RDEČ, ZELEN, ali MODER LED trak. Lahko se odločimo tudi za RGB LED trak, na katerem lahko spreminjamo barvo po želji.

Ko pa izbiramo LED trak za delovno/ambientno osvetlitev med TOPLO BELO, NEVTRALNO BELO in HLADNO BELO barvno temperaturo pa odločitev ni več tako preprosta. Glede izbire pravilne barvne temperature si lahko preberete v našem članku KAKO IZBRATI PRIMERNO LED OSVETLITEV

Kot primer si lahko pogledamo kuhinjo, ki je osvetljena s TOPLO BELIM, NEVTRALNO BELIM in HLADNO BELIM LED trakom. Razlika je očitna:

Toplo bela temperatura naredi ambient bolj prijeten – domač, hladno bela barva pa da prostoru bolj moderen videz. Lahko se pa odločimo tudi za nevtralno belo barvo, ki pa je nekaj vmes med toplo in hladno belo barvo.

Seveda lahko barve LED trakov tudi kombiniramo: S toplo belo barvo osvetlimo jedilne površine in prostor, v katerem se sproščamo, z nevtralno ali hladno belo pa osvetlimo delovne površine, kot je na primer delovni pult v kuhinji.

 KATERI TIP LED TRAKU NAJ IZBEREM?

Na voljo imamo LED trakove z LED diodami tipa 5050 in 3528:

Kot vidimo iz zgornje slike je razlika v velikosti LED diode. Diode so imenovane po svoji velikosti:

3528 LED dioda meri v širino 2,8mm, v višino pa 3,5mm. Opremljena je z enim čipom, ki oddaja svetlobo.

5050 LED dioda meri v širino 5,0mm in v višino 5,0mm. Opremljena je s tremi čipi, ki oddajajo svetlobo. Trije čipi v eni diodi predstavljajo bistveno višjo svetilnost LED traku pri manjši količini LED diod.

ZA KAKŠNO ŠTEVILO LED DIOD NA METER NAJ SE ODLOČIM?

Več diod na meter, kot imamo, bolj enakomerna je osvetlitev. Manj diod na meter, kot imamo, bolj točkovna je osvetlitev. Na naslednjih slikah lahko vidimo razliko med LED trakom, ki ima 30 LED diod na meter in LED trakom, ki ima 120 LED diod na meter:

 

 KOMBINIRANJE MED TIPOM LED IN ŠTEVILOM LED DIOD:

Ko se odločamo med tipom in številom LED diod na LED traku se moramo najprej vprašat ZA KAKŠNO RAZSVETLJAVO BOMO UPORABLJALI LED TRAK? Bomo LED trak uporabljali za nežno ambientno indirektno razsvetljavo? Želimo močnejšo indirektno razsvetljavo? Želimo LED trak kot glavno delovno razsvetljavo?

V naslednji tabeli vam predstavljamo svetilnost LED trakov na meter LED traku, katera vam bo pomagala pri odločitvi:

3528 LED TRAK   5050 LED TRAK
ŠTEVILO LED/METER 60LED/m 120LED/m 204LED/m   30LED/m 60LED/m
SVETILNOST/METER 240lm/m 480lm/m 825lm/m   360lm/m 720lm/m

 

LED trakove 5050 30LED/m uporabimo, ko želimo šibkejšo in točkasto svetlobo.

LED trakove 3528 60LED/m uporabimo, ko želimo šibkejšo in enakomernejšo svetlobo

LED trakove 3528 120LED/m uporabimo, ko želimo srednje močno in enakomernejšo svetlobo za indirektno razsvetljavo stropov, sten, polic…

LED trakove 3528 204LED/m in 5050 60LED/m uporabimo, ko želimo močnejšo in enakomernejšo svetlobo za indirektno osvetlitev, ali direktno osvetlitev prostora, kuhinjskih pultov, delovnih miz…

 

Svetujemo, da se vedno odločite za svetlejši LED trak, kot ga potrebujete in svetilnost LED traku regulirate z zatemnilnikom. Na ta način boste vedno imeli nivo osvetlitve točno takšen, kot ga želite.

KAKŠEN NAPAJALNIK POTREBUJEM?

Enako, kot imajo različni LED trakovi različne svetilnosti imajo tudi različno porabo.

V naslednji tabeli vam predstavljamo porabo LED trakov na meter LED traku, katera vam bo pomagala pri izračunu:

3528 LED TRAK   5050 LED TRAK
ŠTEVILO LED/METER 60LED/m 120LED/m 240LED/m   30LED/m 60LED/m
PORABA/METER 4,8W 9,6W 16,5W   7,2W 14,4W

 

Z uporabo te tabele je izračun moči napajalnika za napajanje LED traku popolnoma enostaven:

MOČ NAPAJALNIKA = PORABA LED TRAKU/METER x DOLŽINA LED TRAKU V METRIH

Pri obremenitvi napajalnika priporočamo, da ga ne obremenimo čisto do njegove nazivne vrednosti. Priporočamo obremenitev maksimalno do 90% nazivne moči.

Primer št.1: Uporabili bomo 5 metrov 3528 LED traku s porabo 9,6W/m:

5mx9,6W=48W

V tem primeru bomo uporabili napajalnik z nazivno močjo 60W. Napajalnik bomo obremenili pod 90% njegove nazivne moči.

Primer št.2: Uporabili bomo 10 metrov 3528 LED traku s porabo 9,6W/m:

10m x9,6W=96W

V tem primeru ne priporočamo uporabe 100W napajalnika, ampak 120W napajalnika. Z uporabo močnejšega napajalnika bomo občutno podaljšali življenjsko dobo samega napajalnika.

NIKOLI NE PREOBREMENITE NAPAJALNIKA. V PRIMERU PREOBREMENITVE NE ODGOVARJAMO ZA POŠKODBE NAPAJALNIKA.

12V ALI 24V LED TRAK/NAPAJALNIK?

V večini primerov se uporabljajo 12V LED trakovi. 24V LED trakove uporabimo v primeru vezave zelo dolgih linij LED trakov.

UPORABA ALUMINIJASTEGA PROFILA?

Uporaba aluminijastega profila je priporočljiva, saj s profilom omogočimo dodatno hlajenje LED traku, kar pripomore k daljši življenjski dobi LED diod. Z uporabo aluminijastega profila zmanjšamo bleščanje LED diod, saj LED trak prekrijemo z matiranim steklom.

Seveda se lahko odločimo tudi za montažo brez aluminijastega profila, saj so LED trakovi samolepilni in jih lahko prilepimo na vse gladke in ravne površine.

VKLAPLJANJE, IZKLAPLJANJE, REGULACIJA SVETILNOSTI IN BARVE LED TRAKOV?

Najpreprostejša rešitev za vklapljanje in izklapljanje LED trakov je navadno stensko stikalo, katerega vežemo pred 220V vhod napajalnika. S stikalom vklapljamo LED trak enako, kot navadno luč.

Obstajajo pa še drugi načini, ki jih imamo v ponudbi za vas:

  • Stenska stikala na dotik, s katerimi lahko nastavljamo željeno svetilnost v primeru uporabe enobarvnega LED traku.
  • Stenska stikala na dotik, s katerimi lahko nastavljamo željeno svetilnost in barvo v primeru uporabe RGB LED traku.
  • Daljinski zatemnilniki za LED trakove, s katerimi s pomočjo daljinskega upravljalnika nastavljamo željeno svetilnost v primeru uporabe enobarvnega LED traku.
  • Daljinski krmilniki, s katerimi s pomočjo daljinskega upravljalnika nastavljamo željeno svetilnost in barvo v primeru uporabe RGB LED traku.

Enako kot pri izbiri napajalnika, moramo biti pozorni pri izbiri ustreznega krmilnika, zatemnilnika in stikal. Skupna poraba priključenega LED traku nikoli ne sme presegat nazivne moči krmilnika, zatemnilnika, ali stikala. Priporočamo obremenitev maksimalno do 90% nazivne moči. V primeru, da skupna poraba LED traku preseže nazivno moč krmilnika, imamo v ponudbi ustrezne ojačevalnike, s katerimi lahko dodajamo moč krmilnikom.

NIKOLI NE PREOBREMENITE KRMILNIKA, ZATEMNILNIKA, ALI STIKALA. V PRIMERU PREOBREMENITVE NE ODGOVARJAMO ZA POŠKODBE.

Več o sami vezavi in montaži LED trakov, napajalnikov, stikal in krmilnikov si preberite v člankih VEZAVA LED TRAKOV, KRMILNIKOV, STIKAL, OJAČEVALCEV… in MONTAŽA LED TRAKOV

Upamo, da smo vam s tem člankom vsaj malo pomagali pri izbiri primernega LED traku, napajalnika in krmilnika. V primeru dodatnih vprašanj nas brez skrbi pokličite na 040122640, ali pišite na [email protected] in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading...