Vezava enobarvnih, RGB in RGBW LED trakov, napajalnikov, stikal in krmilnikov…

Vezava enobarvnih, RGB in RGBW LED trakov, napajalnikov, stikal in krmilnikov…

Pred montažo vam svetujemo, da podrobno preučite vse tipe LED trakov, napajalnikov, stikal in krmilnikov, da se boste odločili za nakup najbolj primernega LED traku in ostalega za izvedbo vašega projekta. Za pomoč pri izbiri smo vam pripravili članek, v katerem vam podrobno predstavljamo najpomembnejše za izvedbo vašega projekta osvetlitve z LED trakovi.

VEZAVA ENOBARVNIH LED TRAKOV:

ZAPOREDNA VEZAVA:

Pri zaporedni vezavi LED trak priključimo na 12V izhod napajalnika in LED trakove priklapljamo enega za drugim:

POZOR: ZAPOREDNA VEZAVA JE PRIMERNA ZA MAKSIMALNO 5 METROV DOLŽINE LED TRAKU!!!
Če je LED trak daljši od 5 metrov prihaja do tokovne preobremenitve, kar občutno zmanjša življenjsko dobo LED traku. V primeru, da je dolžina LED traku daljša od 5 metrov uporabimo kombinacijo vzporedne vezave.

VZPOREDNA VEZAVA:

Pri vzporedni vezavi vežemo vsak LED trak na 12V izhod usmernika. Enako kot pri zaporedni vezavi, skupna dolžina posameznega LED traku ne sme biti daljša od 5 metrov.

Primer: Za naš projekt bomo uporabili 10 metrov LED traku – vsakih 5 metrov LED traku priklopimo posamično na 12V izhod usmernika, kot je prikazano na zgornji sliki.

PADEC NAPETOSTI PRI VEZAVI DALJŠIH LINIJ

Pri vezavi daljših linij se pogosto pojavlja manjši upad svetilnosti na koncu priključenega LED traku (LED trak je na začetku, kjer je priključen svetlejši, kot na koncu) zaradi padca napetosti. Ta efekt se pojavi predvsem pri priključitvi LED trakov na daljše kable in pri uporabi prešibkih kablov. Pri izbiri kabla za priključitev LED traku naj velja NIKOLI NI PREVEČ.

PRIPOROČAMO

V primeru, da uporabimo vzporedno vezavo dveh 5 metrskih LED trakov na naslednji način, bo padec svetilnosti izrazit, saj bo na koncu prvega LED traku svetilnost nižja, na začetku drugega LED traku pa svetilnost višja:

Priporočamo vezavo na naslednja dva načina:

S takšnima vezavama upad svetilnosti ni opazen, saj sta skupaj konca LED trakov, ki imata enak nivo svetilnosti.

Primer optimalne vezave indirektne osvetlitve stropa z daljšimi LED trakovi:

VEZAVA ZATEMNILNIKA ZA ENOBARVNI LED TRAK

V ponudbi imamo dva tipa zatemnilnikov – daljinskega in stenskega. Oba zatemnilnika se povežeta na enak način:

VEZAVA RGB LED TRAKOV, KRMILNIKOV, STIKAL IN OJAČEVALCEV

Enako kot pri izbiri napajalnika, moramo biti pozorni pri izbiri ustreznega krmilnika, zatemnilnika in stikal. Skupna poraba priključenega LED traku nikoli ne sme presegat nazivne moči krmilnika, zatemnilnika, ali stikala.

Naslednje vezave se uporabljajo za priklop krmilnikov in RGB stenskih stikal – namesto krmilnika uporabimo RGB stensko stikalo.

VEZAVA RGB LED TRAKU DOLŽINE DO 5 METROV:

Na 12V izhod napajalnika priključimo RGB krmilnik, RGB LED trak pa priključimo na izhod krmilnika.

VEZAVA RGB LED TRAKU DOLŽINE PREKO 5 METROV, SKUPNA PORABA LED TRAKU JE MANJŠA OD NAZIVNE MOČI KRMILNIKA:

Enako kot pri vezavi enobarvnih LED trakov v primeru, da dolžina LED trakov preseže 5 metrov, uporabimo vzporedno vezavo.

VEZAVA RGB LED TRAKU DALJŠE DOLŽINE, SKUPNA PORABA LED TRAKU JE VEČJA OD NAZIVNE MOČI KRMILNIKA:

V primeru, da je skupna poraba LED traku večja od nazivne moči krmilnika, uporabimo RGB ojačevalec. Na 12V izhod napajalnika priključimo krmilnik in 12V vhod ojačevalca, na izhod krmilnika priključimo ojačevalec, LED trak pa priključimo na izhod ojačevalca.

 

VEZAVA RGB LED TRAKU DALJŠE DOLŽINE, SKUPNA PORABA LED TRAKU JE VEČJA OD NAZIVNE MOČI OJAČEVALCA:

V primeru, da je skupna poraba LED traku večja od nazivne moči ojačevalca, uporabimo več ojačevalcev, LED trakove pa priključimo na izhode ojačevalcev.

VEZAVA RGBW LED TRAKU:

Za vezavo RGBW LED traku uporabimo enake sheme, kot za vezavo RGB LED traku. Edina razlika je v uporabi dodatne žice. Pri RGB LED traku uporabljamo štiri žice (ČRNO, RDEČO, ZELENO, MODRO), pri RGBW LED traku pa uporabljamo 5 žic (ČRNO, RDEČO, ZELENO, MODRO in BELO).

 

Upamo, da smo vam s tem člankom vsaj malo pomagali pri vezavi LED trakov, stikal in krmilnikov. V primeru dodatnih vprašanj nas brez skrbi pokličite na
040122640, ali pišite na [email protected] in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading...